Ha eddig kételkedtél volna…

2011. április 19. • Publikálta: gergo

Azt mindig tudtuk, hogy a Bevásárlókocsik nem tartoznak éppen a higiénikus tárgyak közé, de egy aktuális amerikai kutatás még bennünket is megdöbbentett. A cikket több magyarországi internetes portál is címoldalon közölte, többek között az Origo is.

Az Arizonai Egyetem mikrobiológusai négy állam 85 különböző szupermarketjében található bevásárlókocsi tolókarjáról vettek mintákat, bakteriális szennyeződés után kutatva. A 85 mintából 72-ben széklettel való szennyeződésre utaló baktériumokat, többek között Escherichia colit mutattak ki.

Ez több, mint amennyit a bevásárlóközpont vécéjéből származó mintákban ki lehet mutatni – hívta fel a figyelmet a kutatást vezető Charles Gerba, az Arizonai Egyetem talaj- víz- és környezettudományi tanszékének mikrobiológusa, aki korábban hasonló bakteriális szennyeződéseket mutatott ki a többször használt (általában polipropilén) bevásárlószatyrokban.
Ezek az eredmények megerősítik azokat a korábbi megfigyeléseket, amelyek szerint a bevásárlókocsiban gyakran ülő gyerekek – különösen, ha nyers hússal “utaznak” együtt – fokozottan ki vannak téve bakteriális fertőzéseknek, például szalmonella- és campylobacter-fertőzésnek.

A kutatók azt ajánlják a szülőknek, hogy mielőtt beültetik a gyereket a bevásárlókocsiba, töröljék le a tolókart fertőtlenítő kendővel. (Egyes amerikai szupermarketekben ingyenesen adnak eldobható törlőkendőt a vásárlóknak.)